15 Mayıs 2024 Çarşamba / 8 Zilkade 1445

Türkiye'yi kanatlandıran anlaşma! THY-Airbus-Rolls Royce stratejik imzaları attı

Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls-Royce ile iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma THY'nin 2023'te verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişini kapsıyor. Ortalama maliyetinin 20 milyar doları bulduğu anlaşma kapsamında parçalar yerli üretilecek. İmzaların THY'nin genel merkezinde atıldığı iş birliği kapsamında, kapasite arttıkça maliyet rakamının da değişeceği öğrenildi.

DHA29 Nisan 2024 Pazartesi 13:36 - Güncelleme:
Türkiye'yi kanatlandıran anlaşma! THY-Airbus-Rolls Royce stratejik imzaları attı

Programa, Airbus ve Rolls-Royce üst yönetiminin yanı sıra Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı, İngiltere Başkonsolosu Kenan Poleo, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat ve önde gelen Türk havacılık ve uzay şirketlerinin temsilcileri ile Fransa ve İspanya'nın da müsteşarları katıldı.

Etkinlikte Airbus, Türk Hava Yolları ve Türkiye'deki havacılık şirketleri tarafından önümüzdeki 15 yıl içinde ekonomik değer yaratacak, Türk havacılık ve uzay endüstrisini Türk Hava Yolları'nın uzun vadeli stratejik büyüme planı doğrultusunda daha da geliştirecek Stratejik Türkiye İlerleme Programı'nın (Strategic Türkiye Enhanced Programme - STEP) lansmanı da yapıldı.

THY, DÜNYADAKİ EN BÜYÜK OPERATÖRÜ KONUMUNA GELECEK

Son uçak siparişi ile THY, Rolls-Royce'un Trent XWB motorunun dünyadaki en büyük operatörü konumuna gelecek. Yapılan ortaklık doğrultusunda Rolls-Royce, potansiyel bir Bakım, Onarım ve Revizyon (MRO) operasyonunun kurulması ve daha fazla tedarik zinciri çözümleri dahil olmak üzere, Türkiye'de bir dizi endüstriyel girişimin uygulanması konularında araştırmalara başlayacak.

KACIR: BUGÜN ÜLKEMİZDE HER TÜRLÜ UÇAK MOTORU PARÇASINI TEST EDEBİLECEK ALTYAPI MEVCUT

STEP ve Rolls-Royce iş birliği toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sivil havacılık sektörümüz, özellikle son yıllarda gerçekleştirdiğimiz yatırım ve projelerle kalite odaklı hizmet anlayışını tüm dünya ile buluşturuyor. Havacılık yapısallarında geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar ihracat hacmine ve 10 milyar dolar sözleşme büyüklüğüne ulaştık. Bu alanda yetkin insan kaynağımız 10 bine ulaştı. Havacılık sanayimizin en önemli unsurları arasında yer alan toplam 5 binden fazla çalışanımızın bulunduğu uçak motoru sanayimiz de yıllar içinde büyük bir teknoloji geliştirme ve üretim kabiliyeti elde etti. İnşa ettiğimiz tesislerle birlikte bugün ülkemizde her türlü uçak motoru parçasını test edebilecek altyapı mevcut. Önümüzdeki dönemde, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yeni bilimsel araştırmalar yürütmek ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmek adına programlar başlatacağız. Yeni nesil uydu geliştirmede küresel bir oyuncu olmayı, bölgesel konumlandırma ve zamanlama sistemimizi geliştirmeyi ve uzay limanı kurarak uzaya erişimi güvence altına almayı hedefliyoruz. Yerli ve millî özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşacağız. 2035 yılına kadar 1,8 trilyon dolara ulaşması öngörülen küresel uzay ekonomisinden aldığımız payı artıracağız" dedi.

"İŞ BİRLİĞİNİN AYNI ZAMANDA YENİ YATIRIMLARA DA KAPI AÇMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Kacır, "Uzun süren çalışmalar sonunda, bütün kritik alt sistemlerini yerli ve millî olarak geliştirdiğimiz Türksat 6A haberleşme uydumuzun üretim süreçlerini tamamladık. Temmuz ayında uzaya fırlatmaya hazırlandığımız millî haberleşme uydumuz Türksat 6A'nın yerlilik oranı 80'i aştı. Türksat 6A'yı devreye aldığımızda, Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olacak. Tüm bu başarı ve kazanımlar; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı liderliğiyle birlikte, yıllardır ortaya koyduğu siyasi irade ve Türkiye'ye çizdiği vizyon sayesindedir. Türk Hava Yolları'nın Airbus ve Rolls Royce ile geliştirdiği ve ülkemizin üretim kabiliyetlerini artıracak iş birliğinin aynı zamanda yeni yatırımlara da kapı açmasını temenni ediyorum. Tüm küresel havacılık ve uzay sanayi oyuncularını ülkemizin sunduğu cazip yatırım teşviklerinin, genç ve dinamik nüfusunun ve stratejik konumunun sunduğu avantajlardan yararlanmaya davet ediyorum. Türk Hava Yolları'nın Airbus ve Rolls-Royce ile geliştirdiği iş birliğinin Türk sivil havacılığına, havacılık ve uzay sanayimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

URALOĞLU: TÜRKİYE YÜZYILI HEDEFLERİMİZİN GÖKYÜZÜNDEKİ EN GÜÇLÜ TEMSİLCİSİ TÜRK HAVAYOLLARI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da "Türk Hava Yolları; Airbus firmasından 80 adedi kesin ve 25 adedi satın alma hakkı olmak üzere toplam 105 adet A350 tipi ve 150 adedi kesin 100 adedi satın alma hakkı olmak üzere toplam 250 adet A321neo tipi uçağın satın alım anlaşmasını imzaladı. Rolls-Royce ile de A350 uçaklarının motor bakım hizmeti ile yedek motorlarının temin edilmesi yönünde anlaşmaya vardı. Ayrıca, söz konusu uçak alımları kapsamında Airbus ve Rolls-Royce ile Rekabetçi Endüstriyel İş Birlikleri konusunda da müzakereler yapıldı. Hiç şüphesiz Türkiye'nin en büyük markası olan THY, 85 milyon insanımızın gurur kaynağıdır. Unutmayalım ki Türkiye Yüzyılı hedeflerimizin gökyüzündeki en güçlü temsilcisi Türk Hava Yollarıdır" ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, "Türk Hava Yolları ile Airbus ve Rolls-Royce firmalarının karşılıklı kazanımlara dayanan çok uzun soluklu bir geçmişleri olduğu da bir gerçek. Bu uzun süreli ilişkiler elbette karşılıklı güvenin sonuçları. İşte bu güven ortamını kazan-kazan ilkesine dayalı yeni atılım ve yatırımlarla taçlandırarak uzun dönemli iş birliklerimize yenilerini katmalıyız. Böylece havacılık alanında hep rekorlarla geride bıraktığımız son 22 yıl gibi 2024 yılında da sizlerin çabaları ve desteğiyle inşallah yine rekorlara imza atacağımıza canı gönülden inanıyorum. Türk Hava Yolları ile Airbus ve Rolls-Royce arasında imzalanan stratejik iş birliklerine dayalı niyet mektubunun şimdiden başta tüm paydaşları olmak üzere Türk havacılık sektörümüze ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

ÖMER BOLAT: YERLİ ÜRETİMİMİZİN GELİŞİMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMASINI TEMENNİ EDİYORUM

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ise "Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yola çıktığımız yeni dönemimizde, bugün burada, siz değerli bakanlarımız ve saygıdeğer kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın temsilcileri ile ülkemizin havacılık sektöründe potansiyelini ve dünya pazarındaki konumunu bir adım daha ileri taşımak amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. İhracatın Yüzyılı'nda, milli gururumuz ve bayrak taşıyıcı havayolumuz Türk Hava Yolları'nın Airbus ve Rolls-Royce şirketleri ile yeni uçak ve motor alımları kapsamında yapacağı çok önemli bir yerlileştirme amaçlı üretim anlaşmasına hepimiz şahitlik ediyoruz. Bu önemli anlaşma vesilesiyle, firmalar arasında gerçekleştirilecek olan ikili görüşmelerin halihazırda havacılık sektörünün tedarik zincirinde yer alan firmalarımız için olduğu gibi, tedarik zincirinin henüz bir parçası olmayan firmalarımız için de yeni fırsatlar oluşturmasını, yerli üretimimize ve tedarikçilerimizin gelişimine önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

FAURY: THY İLE ÇOK GÜÇLÜ BİR İLİŞKİMİZ VAR, GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ

Airbus CEO'su Guillaume Faury ise "Sizlerle burada bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet ve onur duyuyorum. THY ile çok güçlü bir ilişkimiz var, önemli bir iş birliği yapıyoruz. Türkiye'de havacılık sektöründe büyük bir gelişme söz konusu. Pandemiden sonra toparlandığımızı görmek geleceğe umutla bakmamız büyük bir onur kaynağı oldu. Bize güvendikleri için sayın Ahmet Bolat'a teşekkür ediyoruz. Biz de sizin büyümenizi desteklemeye devam edeceğiz. THY, dünyanın önde gelen elit havayollarından bir tanesi, Türkiye 100'üncü yılını kutladı bunun 40 yılında THY Airbus kullandı. Ortaklığımız daha da üst merhalelere taşımayı umuyoruz. Bunun için bir program hayata geçiriyoruz. Geçen yıl Türkiye'de deprem oldu, yeniden inşa çabanızda sizlere destek olmaya devam edeceğiz. Dostluğumuz, güçlü bir iş birliğimiz var. Türkiye'nin havacılık alanında 20 yılda kat ettiği başarıları görmek bize memnuniyet veriyor. Her bir Airbus uçağı Türkiye'nin bir parçasını dünyaya taşıyor. Uçaklarımızda Türkiye'de üretilen parçalar var. Derin ve stratejik rüştünü ispatlamış bir ortaklığımız var. İlişkinin güçlenmesi için 4 milyar dolar harcadık, 2030 yılında bu tutar 6-7 milyar doları bulacak. İstihdam rakamlarını da daha da artırıyoruz. Türkiye'nin havacılık alanında 15 yılda küresel bir oyuncu olmasını istiyoruz. THY tarih yazıyor ve geleceği hep birlikte inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ERGİNBİLGİÇ: THY İLE ÇALIŞMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR MEMNUNİYET

Rolls-Royce CEO'su Tufan Erginbilgiç de "Burada olmak benim için büyük bir onur. Türkiye siyasi ve ticari olarak çok önemli bir ülke ve bizim için önemli bir stratejik ortaktır. Uzun vadeli iş birliği hedefliyoruz. 30 yıldır Türkiye ile yakın ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Güçlü bir mühendislik kapasitemiz var. Fabrikamız birçok önemli parçayı üretiyor. TSK ile 50 yıldır süren iş birliğimiz var. 450 motorumuz filolarda kullanılıyor. THY ile çalışmak bizim için büyük bir memnuniyet dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden bir tanesidir. Motorumuz en hızlı ve verimli havacılık motorudur. Ahmet Bolat'a bize gösterdiği güven için teşekkür ediyoruz. THY ile çalışmayı, mühendislik hizmetlerimizi daha da güçlendirmeyi umuyoruz. İş birliğimizin geliştiğini görmek bana heyecan veriyor. Gelecekte de verimli iş birliği olacağını umuyorum" dedi.

Tören, imzaların atılması ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat
  • anlaşma