4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

İsrailli esir Netanyahu'ya ateş püskürdü: Bizi ihmal ettiniz

İzzeddin El Kassam Tugayları, ABD vatandaşı da olan İsrailli esir 23 yaşındaki Hersh Goldberg-Polin'in videosunu paylaştı. Goldberg-Polin, yaptığı açıklamada, 'Sizin kendinizden utanmanız gerekir. Çünkü 7 Ekim'de bizleri diğer binlerce vatandaşla birlikte ihmal ettiniz. Hava kuvvetleri bombardımanlarında yaklaşık 70 esir öldü.' dedi.

AA24 Nisan 2024 Çarşamba 22:11 - Güncelleme:
İsrailli esir Netanyahu'ya ateş püskürdü: Bizi ihmal ettiniz

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının videosunu yayımladığı İsrailli esir, Binyamin Netanyahu hükümetinin kendilerini ihmal ettiğini belirtti.

Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde tuttuğu İsrailli esirlerden Hirsch Goldberg Pauline'nin videosunu yayımladı.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırı sırasında Filistinli gruplar tarafından esir alındığını anlatan Pauline, 7 Ekim'de eğlenmek için Gazze sınırına yakın bölgeye arkadaşlarıyla gittiği sırada saldırının olduğunu ve kendilerini kanlar içinde gördüğünü söyledi.

Tek kolu olmadığı görülen İsrailli esir Pauline, İsrail Başbakanı Netanyahu hükümetine seslenerek, "Sizin kendinizden utanmanız gerekir. Çünkü 7 Ekim'de bizleri diğer binlerce vatandaşla birlikte ihmal ettiniz." dedi.

Pauline, "Onların kendilerinden utanması gerekir, çünkü ordunun çabaları da başarısız kaldı. Hatta ordunun hava saldırıları sonucu benim gibi esir olan 70 kişi öldü. Utanmalısınız, çünkü size sunulan tüm teklifleri reddettiniz." ifadelerini kullandı.

Netanyahu ve hükümetindeki yetkililerin Gazze'deki esirler meselesinde ihmalkar bir tutum sergilediğini vurgulayan Pauline, şöyle devam etti:

"Sizler ailelerinizle yemek partileri yaparken, yer altındaki cehennemde tutulan bizleri düşünün. Su yok, yiyecek yok, güneş yok ve uzun süredir ihtiyacımız olan ilaçlar da yok.

Burada tutulduğumuz her gün bizleri görmezden geldiğinizi gösteriyor. Sizden beklenen sorumluluğu yerine getirin ve bizleri derhal evimize geri götürün, yoksa bu sizi aşacak kadar büyük mü?"

Pauline, İsrail hükümet yetkililerinin görevlerini bırakarak evlerinde oturmalarının zamanının geldiğini savundu.

HAMAS İLE İSRAİL ARASINDA ATEŞKES VE ESİR TAKASI MÜZAKERELERİ

Hamas, 13 Nisan'da İsrail ile ateşkes teklifine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a ilettiğini duyurmuştu.

İsrail Başbakanlık Ofisi de Hamas'ın cevabının genel hatlarıyla olumsuz olduğuna ilişkin açıklama yapmıştı.

Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Batı Şeria Sorumlusu Zahir Cebbarin, "gerçek bir anlaşma olmaksızın İsrailli esirleri kesinlikle teslim etmeyeceklerini" ifade etmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerden dolayı Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

Taraflar arasındaki temel anlaşmazlıkların başında Hamas'ın kalıcı bir ateşkes talep etmesi buna karşın İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ısrar etmesinin geldiği belirtiliyor.

Hamas'ın Gazze Şeridi içinde zorla yerinden edilmiş 1,5 milyondan fazla Filistinlinin kuzeydeki evlerine geri dönmesini talep ettiği İsrail'inse Gazze'de kara işgaline devam etmekte ısrarcı olduğu bilgisi paylaşılıyor.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich dahil olmak üzere Netanyahu hükümetinin üst düzey isimleri, esirlerin İsrail'in birinci önceliği olmaması gerektiğini ve Hamas'ı yok etmenin daha önemli olduğunu savunuyor.

Bazı esir yakınları, Netanyahu destekçilerince sosyal medyada gördükleri tepkilerin yanı sıra hükümete çağrıda bulundukları gösterilerde de fiziksel saldırıya uğradıklarını belirtiyor.

İsrail makamlarına göre, Gazze Şeridi'nde, bazıları hayatta bazıları ölü 130'dan fazla İsrailli esir bulunuyor.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esir sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu.

  • HAMAS
  • KASSAM TUGAYLARI
  • İSRAİLLİ ESİR
  • NETANYAHU