20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Yaralı bulunan yavru ayı tedaviye alındı!

Tokat'ın Almus ilçesinde Teknecik köyü ormanlık alanda yaralı bir ayı yavrusu bulundu.

DHA / İHA5 Mayıs 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yaralı bulunan yavru ayı tedaviye alındı!
Veteriner tarafından tedavi edilen yavru ayının yarasının silahtan kaynaklanmadığı belirtildi. 
 
Almus ilçesi Teknecik köyü kırsalında köylüler tarafından hafta sonu yaralı halde bir ayı yavrusu bulundu. Sırt kısmından yaralı olan yavru ayıyı bulan köylüler Tokat Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. Geceyi Almus'ta geçiren yavru ayı, gerekli tedavilerin yapılması için Tokat Doğu Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. Tokat'ta bir veterinerde tedavisi yaptırılan yavru ayının tamamen iyileştikten sonra tekrar doğal hayata bırakılacağı öğrenildi.
 
POYRAZ 8 YAŞINDA
 
Adapazarı’nda yıllar önce anne ve kardeşlerinin hayatını kaybettiği saldırıdan, yaralı halde kurtulan Poyraz, 8 yaşına bastı.

Yaşadığı büyük travmayı, Türkiye'de alanında ilk ve tek olan Karacabey Ovakorusu'ndaki 'Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde unutan Poyraz, önce havuz, ardından da elma yemenin keyfini çıkardı.

Adapazarı'nda 8 yıl önce avcılar tarafından anne ve kardeşi öldürülen yaralı yavru ayı, tedavi altına alındı. Ayağındaki saçmalar temizlenen sevimli ayıya, 'Poyraz' adı verildi. Kısa sürede merkezin maskotu haline gelen Poyraz, biberonla beslenip, bir bebek gibi büyütüldü. Veterinerler minik Poyraz’ın yaşadığı travmayı unutması için elinden geleni yaptı. İçtiği laktozsuz özel süte, ayının sütündeki enerji değerlerine ulaşması için yumurta ve bal ilave edilen Poyraz için özel bir beslenme programı uygulandı. Poyraz’ın yediklerini kolay sindirmesi için de, öldürülen annesinin diliyle yalayarak mesaj yaptığı karnına, veterinerler tarafından elle masaj yapıldı. Günden güne büyüyüp gelişen Poyraz, yaşadığı dehşeti, Türkiye'de alanında ilk ve tek olan Karacabey Ovakorusu'ndaki, 'Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde unuttu. 8 yaşına basan Poyraz, yeni yaşını havuzda yüzerek kutladı. Ardından elma partisine katıldı. Bakıcısının attığı elmaları arkadaşlarıyla birlikte yiyen Poyraz’ın hayli mutlu olduğu gözlendi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, Poyraz’ın merkeze yaralı halde geldiğini ifade ederek, “Poyraz da merkezimize burada bulunan birçok ayı gibi yaralı bir şekilde gelmişti. Onun bakımı ve tedavisi yapıldı. Şu anda veteriner hekimlerimizin kontrolünde düzenli bir şekilde beslenerek, hayatını sürdürüyor. Biz tüm beslenme imkanlarını kurum olarak onlara sağlıyoruz. Gerek havuz, gerekse diğer alanlarımızda mutlu bir şekilde hayatlarını devam ettiriyorlar” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait, 'Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne Türkiye’nin bir çok ilinden hayvan geldiğini dile getiren Güngör, “Bunların bakım ve tedavileri yapılıyor. Mümkünse de rehabilitasyon sürecinden sonra doğal ortama bırakılıyor. Bunun yanında yine ayı barınağımızda, şu anda 76 ayımız var. Bunlar değişik sebeplerle merkezimizde bulunuyor. Ama yaralanmış, ama annesini kaybetmiş, ya da oynatılan ayılar bulunuyor. Burada bunların bakım, tedavi ve rehabilitasyonları yapılıyor. Biz bunlara gerek meyve, gerek et olarak, gerekse diğer gıdalar olarak ne gerekiyorsa sağlıyoruz. Hayatlarını en rahat şekilde sürdürebilmeleri için ne gerekiyorsa yapıyoruz” diye konuştu.