Değişim çağı
Ufuk Batum/ Yazar
-
30.04.2024
ABD'de Columbia Üniversitesi'nde başlayan Gazze eylemleri hızla diğer üniversitelere yayılıyor. Hareketin hemen etkilediği diğer üniversiteler arasında Maryland Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Brown Üniversitesi, Michigan Üniversitesi ve Texas Üniversitesi var. ABD artık kendi kendisini yöneten bir ülke olmadığı için İsrail'in zulmünün, vahşetinin, katliamının, Gazze'deki soykırımın üstünü örtme görevi ABD polisine, federal ajanlarına düşmüş görünüyor.
Muhafazakâr siyasetin serencamı ve istikbali
İdris Cevahir/ Yazar
-
30.04.2024
Siyasette yara alan partilerin toparlandığı pek görülmemiştir. Ancak unutmayınız ki çeyrek asra hükmeden Sayın Erdoğan'a benzer bir lider de pek görülmemiştir. Ve gelecekte dünya konjonktürü güvenlik odaklı, deneyimli ve dünya siyasetinde ağırlığı olan liderler etrafından şekilleneceğe benziyor. Bu tanımlamaya uyan yegane lider ise taraflı tarafsız herkesin şehadeti ile Sayın Erdoğan'dır.
İran- İsrail gerilimi sona erdi mi?
Doç. Dr. M. Hüseyin Mercan/ Marmara Üniversitesi
-
30.04.2024
Kendi düzen tasavvurlarını dayatmaya çalışan iki gücün olası savaşı, ulus-devlet yapıları arasındaki mücadeleden ziyade dini metin ve referansların şekillendirdiği bir mücadeleyi tetikleyecektir. Bundan ötürü İsrail'in İran'a düşük düzeyli misillemesiyle iktifa edip etmeyeceği önümüzdeki günlerin/haftaların en önemli sorusudur.
Tartışmalı bir Musa hikayesi
Doç.Dr. Eldar Hasanoğlu/ Ankara Hacı Bayram Veli Üniver
-
29.04.2024
Ahit: Musa'nın Hikâyesi dizisinin senaryosunda esasen İsrailoğulları'na özgürlük temasının altı çizilmektedir. Bununla birlikte Musa kıssasının en can alıcı kısmı olan Kızıldeniz'i geçtikten sonraki kısım, yani Mısır'daki kölelikten kurtuluştan sonraki dönem dizide dar ve yüzeysel biçimde ele alınmıştır.
Modern Batı, tarihi gasp etti
Murat Güzel
-
27.04.2024
Jack Goody, Türkçe'ye “Tarih Hırsızlığı” adıyla çevrilmiş kitabında, hem Avrupamerkezci perspektifi hem de dayandığı olgusal zemindeki çarpıklıkları kapsamlı bir eleştiriye tabi tutuyor. Modern Batı'nın tarihi gasp etmesini de hırsızlık olarak adlandırıyor.
27.04.2024
Türkiye ile ilişkiler Sudani için kritik önemde
Dr. Bilgay Duman, ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü
Irak, Ortadoğu'daki çatışma ortamının etkisinden sıyrılarak bir işbirliği merkezine dönüşmek istiyor. Böylece ülkenin yeniden kendine gelmesi hedefleniyor. Hikme Hareketi Lideri Ammar el-Hekim, bugüne kadar hiçbir hükümetin Sudani kadar destek almadığını ve başarı sağlayamadığını söylüyor. Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin bu başarıda kritik bir öneme sahip olduğunu da belirtiyor.
26.04.2024
Ekonomik koridor rekabetleri
Dr. Necmettin Acar/ Mardin Artuklu Üniversitesi İktisad
Bugün “Kalkınma Yolu” projesi olarak adlandırdığımız proje, 1880'li yıllardan itibaren Almanya İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan Berlin-Bağdat demiryolu projesine paralel bir projedir. Erdoğan'ın Bağdat'ta gerçekleştirdiği ziyaretle aynı saatlerde Steinmeier'in İstanbul'da bulunması ve Alman sermayesi ile inşa edilen Sirkeci Garı'nda verdiği fotoğraf, bir buçuk asır önce planlanan bu jeopolitik hat üzerindeki rekabetin sembolik ifadesi olarak okunabilir.
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
15.04.2024
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
3.04.2024
Boğazlardan kazancı artırmak mümkün
Umur Uğurlu/Uzakyol Kaptanı, Deniz
5.04.2024
Entelektüel pandemi ve yükseköğretim
Prof. Dr. Durmuş Günay/ Maltepe Üni
6.04.2024
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Dr. Murat Yılmaz/Siyaset Bilimci
3.04.2024
Kızaran sadece Türkiye haritası mı?
Emin İleri – Gazeteci, Siyasal İlet
17.04.2024
Gazze soykırımından odak kaydırma: İsrail-İran çatışması
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir
8.04.2024
Van'da ne oldu? Bundan sonra ne olmalı?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
19.04.2024
Türkiye'nin pro-Filistin politikası kimleri rahatsız etti?
Prof. Dr. Metin Aksoy/ Selçuk Üniversitesi Rektörü
Ak Parti iktidarının Filistin davasına sahip çıkmadığı yalanının kullanılmasının amacı açıktır: Filistin davasına koşulsuz destek veren Ak Parti iktidarının içeriden sarsılması. İran nezdinde ise temel hedef İslam dünyasının ve ümmetin birincil aktörü olarak öne çıkan Türkiye'nin bu konumunun tasfiye edilmesi.
18.04.2024
Çin-Rusya-İran işbirliği: Sınırlı mı, geniş kapsamlı mı?
Dr. Mustafa Tüter/ Akademisyen, Yazar
“Yeni Soğuk Savaş” söyleminin dayanağını oluşturan Rusya-Çin-İran “ittifakı” gerçekte bir ittifak değil genişleyen bir işbirliği. Aralarında giderek gelişen işbirliğinin doğası esasen ideolojik değil pragmatik. Büyük güçler arasında global uzlaşı yeniden uluslararası etkileşimleri belirleyen ana örüntü haline gelmediği sürece İran'ın Doğu'yla entegrasyon yönündeki tercihleri ve Çin-Rusya-İran işbirliğinin gelişimi hızlanarak devam etme eğiliminde.
17.04.2024
"Ülke içinde muhalif, uluslararası arenada Ortodoks!"
Murat Güzel
Hüsamettin Arslan Türkiye'deki entelektüel hayatın monopolist yapısını şöyle anlatıyor: “Ülkemizdeki entelektüel statükonun aktörleri, kendi toplumlarının mirası olan entelektüel statükoya, epistemik merkez adına karşı çıkarlar; onlar kendi toplumlarının marjinalleri, İngilizce, Almanca konuşan statükonun sözcüleridirler. Ülke içinde muhalif, uluslararası arenada ortodoksturlar. İçeride isyan, dışarıda boyun eğme.”
17.04.2024
Gazze soykırımından odak kaydırma: İsrail-İran çatışması
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversite
BM Güvenlik Konseyi'nin İran'ın misillemesinin ardından gerçekleştirdiği acil toplantıda ABD, Fransa ve İngiltere'nin tartışmasız bir şekilde İsrail'i desteklemesi, İsrail'in İran'ın Şam büyükelçilik yerleşkesini hedef alan saldırılarını görmezden geldiklerini gösterdi. Rusya ve Çin'in ise İsrail'in büyükelçilik saldırılarına Batı'nın sessizliğini ikiyüzlülük olarak tanımladı. Ama en nihayetinde BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik işgal ve soykırımına ilişkin olarak aldığı acil ateşkes kararının uygulanmaması gündemden düştü. Şimdi ana gündem İsrail'in güvenliği.
15.04.2024
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
15.04.2024
Ve karşınızda anti-popülist siyaset
Emin İleri / Gazeteci, Siyasi İletişimci
Halihazırda Avrupa'da popülist diye tavsif edilenler, daha ziyade bütün siyasetini yabancı düşmanlığı üzerine kurmuş, aşırılık yanlısı siyasi partilerdir. AK Parti'den “sosyal demokrat” CHP'ye geçen Kilis belediyesinin ilk icraatı Arapça tabelaları kaldırmak oldu. Aynı şekilde AK Parti'den CHP'ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi de şehirdeki yabancı dildeki tabelaları kaldırma kararı aldı. Bolu belediye başkanı sığınmacıların su faturalarına 10 kat zam yapacağını açıklamıştı. İmamoğlu ile arası iyi olduğu söylenen bu kişi tekrar seçildi. Bir önceki CHP'li Mudanya belediye başkanı ise Suriyelilerin sahile inmelerini yasaklamıştı…
Psikolojik teşhis koymadan yapamayanlar
Rabia Yavuz/ Uzman Klinik Psikolog
Tarihi sorumluluk
Ufuk Batum/ Yazar
Van'da ne oldu? Bundan sonra ne olmalı?
Cüneyd Altıparmak/ Hukukçu
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Dr. Murat Yılmaz/Siyaset Bilimci